Vhodné ovoce

Švestky: vyzrálé švestky, po prvních mrazících, zkrabatělé okolo stopky, propereme (zbavíme se stop písku, hlíny, trávy, listí a také části různých mikroorganismů, parazitujících na jejich povrchu) a nadrtíme (pozor, drtíme pouze dužninu tak, aby se dužina švestek pouze pomačkala/roztrhala). Z 300 kg kvalitních švestek lze získat až 15 litrů absolutního alkoholu, což je 30 litrů 50% pálenky.

Třešně a višně: odstopkované celé plody, pecky se nedrtí. Kvašení je ukončeno za 10 až 14 dnů. Po dokvašení je nutné pálit co nejdříve, jinak vyzrálý kvas může  být infikován a zkysne. Z 300 kg třešní lze získat 9 až 12 litrů absolutního alkoholu. Používají se tmavé odrůdy třešní a višní.

Meruňky a broskve: plně vyzrálé, lépe přezrálé odstopkované nadrcené plody (pecky se nedrtí). Výtěžnost je asi 9 až 12 litrů absolutního alkoholu z 300 kg ovoce.

Jablka a hrušky: optimální jsou cukernatější odrůdy s výrazným aroma. Kvas je možné připravovat jak z nadrcených plodů (čím jemnější drť, tím rychleji kvasí a hlouběji prokvašují) tak z moštu vyrobeného z těchto plodů. Kvašení trvá asi 5 týdnů. Výtěžnost je přibližně 12 litrů absolutního alkoholu z 300 kg ovoce.

Ostatní ovoce: K pálení je možno použít i další ovoce jako jsou maliny, rybíz, ostružiny, borůvky, bezinky nebo vinné hrozny. Protože tato produkce není tak obvyklá, rádi vám poskytneme informace k přípravě kvasu u jednotlivých specifických druhů ovoce.