Naše recepty

Ořechový likér

K přípravě ořechového likéru potřebujeme:
(na cca 2 l hotového likéru)

1) 1,2 kg zelených vlašských ořechů
2) 10 ks hřebíčku
3) kousek skořice
4) kůru z 1 pomeranče
5) 0,9 kg cukru
6) 0,9 l vody
7) 1 l 60% pálenky

Postup:
Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjeme je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.

Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Likér by se neměl kazit, protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30% obsahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.

 

Kmínový likér

1 lt pálenky (50 – 52 %)
7 dkg tlučeného kmínu

Postup: 
Tlučený kmín necháme 1 týden vyluhovat ve sklenici uzavřené celofánem, přecedíme přes filtrační papír, svaříme 50 dkg cukru v 1 lt vody, necháme vychladnout a smícháme, slijeme do lahví.

 

Šípkový likér

Na 1 lt slivovice 60% :

1/2 kg zralých šípků, nejlépe přešlých mrazem, odstraníme okvětí a stonky, šípky nedrtíme
3 lžíce spařených rozinek
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
kůra z 1/2 citronu
kůra z 1/2 pomeranče
kousek celé skořice
kousek vanilky

Postup:
Necháme stát na teplém místě 14 dnů /?/ – pokojová teplota
Svaříme 1/2 lt vody s 21 dkg cukru.Po vychladnutí smícháme s přefiltrovaným nálevem ze šípků.