Pěstitelské pálení

V Jílovicích působí pěstitelská pálenice rodinné společnosti FONEKA s.r.o. se sídlem a místem provozování na adrese Jílovice 217, bývalý areál Farmy Jílovice vedle výrobních hal společnosti NEMA. Legální pěstitelská pálenice má povolení ministerstva zemědělství. Uvedena do provozu byla 11. listopadu 2013.

Co je to služba pěstitelského pálení?

Služba pěstitelského pálení je určena pěstitelům ovoce. Z toho plyne i určitý zákonný postup při pěstitelském pálení. Zájemci o pěstitelské pálení dostanou k vyplnění prohlášení pěstitele, kde musí uvést veškerá osobní data pěstitele včetně rodného čísla (toto prohlášení se archivuje po dobu 10 let – stanoveno zákonem). Produkce lihu je zatížena spotřební daní 285 Kč za 1 litr 100% alkoholu. U pěstitelského pálení v pěstitelské pálenici je daň poloviční tj. 143 Kč za 1 litr 100% alkoholu, ale i zde jsou určitá omezení. Daň je obsažena v ceně za pálení a finančnímu úřadu ji platí pálenice. Na jednu domácnost je tak možné vypálit maximálně 30 litrů 100% alkoholu za jeden rok a výsledný destilát není možné dále prodávat.

Pěstitelská pálenice nejen vypálí chutný a zdravý destilát z vašeho kvasu, ale také připraví kvas z vašeho dovezeného ovoce.

 

Na jakém zařízení pálíme?

Pěstitelská pálenice v Jílovicích používá novou moderní koncepci monoblokového systému, tzn., že destilace i rektifikace se provádí v jednom kotli o objemu 300 litrů s nástavbou. Nástavba sestává z rektifikačního dílu se zesilovacími patry, deflegmátoru a dílu s měděnou vestavbou. Na této pálenici lze získat velmi kvalitní destilát o průměrné lihovitosti 60-70% obj.a.a. Kvalitu destilátu lze ovlivňovat vyřazováním jednotlivých pater v rektifikačním dílu z činnosti a dále využitím funkce deflegmátoru. Tímto způsobem lze řídit stupňovitost destilátu i další charakteristické chuťové a aromatické vlastnosti. Pálenice má moderní design, provedení je celonerezové, spodní varná část kotle a vnitřní části deflegmátoru a vestavby jsou měděné. Doprava kvasů do destilačního kotle je řešena vakuovým čerpáním přes předlohovou nádrž umístěnou nad kotlem. Tato předloha je vybavena topným hadem k předehřívání kvasů teplou vodou z chladiče. Vytápění kotle je plynové. Minimální objem náplně kotle při pálení je 150 litrů. Zařízení vyrobila společnost J.Hradecký spol.s r.o. Pacov.

Na drcení ovoce používáme celonerezový drtič ovoce s kapacitou až 1200kg/hod. Švestky a jiné peckovité ovoce před naložením do kvasných nádob odpeckováváme na profesionálním nerezovém odpeckovači.

Prostředí v pěstitelské pálenici je velmi příjemné. V pálenici můžete být přítomni výroby vašeho destilátu a při tom pohodlně sledovat televizní programy na velkoplošné televizi.

 

Ovoce

Jaké ovoce je vhodné pro kvašení a následné pálení? U nás jsou to nejčastěji švestky, meruňky, blumy, hrušky a jablka. Dobré vlastnosti mají též broskve, třešně, rybíz, ostružiny, vinné hrozny a plody jeřábu.

 

Úprava ovoce

Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto:

Švestky: vyzrálé švestky, po prvních mrazících, zkrabatělé okolo stopky, nadrtíme (pozor drtíme pouze dužninu). Z 300 kg kvalitních švestek lze získat až 15 litrů absolutního alkoholu, což je 30 litrů 50% pálenky.

Třešně a višně: odstopkované celé plody, pecky se nedrtí. Kvašení je ukončeno za 10 až 14 dnů. Po dokvašení je nutné pálit co nejdříve. Z 300 kg třešní lze získat 9 až 12 litrů absolutního alkoholu. Používají se  tmavé odrůdy třešní a višní.

Meruňky a broskve: odstopkované nadrcené plody (pecky se nedrtí). Výtěžnost je asi 9 až 12 litrů absolutního alkoholu z 300 kg ovoce.

Jablka a hrušky: optimální jsou cukernatější odrůdy s výrazným aroma. Kvas je možné připravovat jak z nadrcených plodů, tak z moštu vyrobeného z těchto plodů. Kvašení trvá asi 5 týdnů. Výtěžnost je přibližně 12 litrů absolutního alkoholu z 300 kg ovoce.

Ostatní ovoce: K pálení je možno použít i další ovoce jako jsou maliny, rybíz, ostružiny nebo vinné hrozny. Protože tato produkce není tak obvyklá, rádi vám poskytneme informace k přípravě kvasu u jednotlivých specifických druhů ovoce.

 

 

 

V případě dotazů nás kontaktujte.